Telefoon: 0418 - 579 442 | E-mail: info@fidusadvies.nl

Een juist rentetarief?

Een juist rentetarief?
2 mei 2017 beheerdergoestenopdam

Het afgelopen jaar evalueren, terug kijken en bovendien plannen maken! De meeste mensen doen dit rond de jaarwisseling.

Dit is niet het geval bij banken, bij hen gebeurt dit veelal in het tweede kwartaal. De bank beoordeelt elk jaar uw ondernemerschap door terug te kijken. Op basis van hun analyse worden voorwaarden en tariefstelling voor het komende jaar bepaald. Het gebruik van de juiste informatie is belangrijk. Welke informatie gebruikt de bank voor hun analyse? Deze analyse wordt met name gebaseerd op basis van uw jaarcijfers en de interne normen van de bank.

Door de toenemende digitalisering wordt gegevensuitwisseling vereenvoudigd. Dit is ook het geval bij uw jaarcijfers. Deze worden digitaal in SBR (Standard Business Reporting) aangeleverd. Door deze gegevensuitwisseling worden uw  gegevens minder uitgebreid gepresenteerd, waardoor het belang van een juiste presentatie belangrijker wordt. Ben daarom kritisch naar de opstelling van de jaarcijfers. Te meer sterk wisselende bedrijfsresultaten in de tuinbouw regelmatig voorkomen.

Ook de waarde van uw bedrijf is relevant. De bank bepaalt immers ook uw vermogens- en zekerhedenpositie. Vaak bepaalt de bank de waarde van uw bedrijf op basis van normbedragen en bouwjaren. Voor een juiste waardebepaling van uw bedrijf te maken is kennis van de sector belangrijk en moet de marktsituatie van uw product worden meegewogen.

Wilt u weten hoe de bank u zal beoordelen of heeft u behoefte aan een  juiste waardebepaling van uw bedrijf, ook hiervoor kunt u bij ons terecht.

Wie wil er immers niet een scherp rentetarief?

Erik van de Vin – Fidus Advies